Bazylia – cenne działanie

0
Bazylia
W Indiach bazylię uważa się za roślinę świętą. Natomiast we Francji jest rośliną patronki ogrodników, którą jest św. Anna. W Grecji bazylię nazywa się basilikonem (od basilikos – królewski i okimoin – pachnieć), co tłumaczy się jak

Aromat i smak pochodzącej z Azji rośliny podnoszą walory wielu dań. Bazylia ma też działanie lecznicze.

Bazylia pospolita jest rośliną jednoroczną. Wyróżnia się wiele odmian bazylii. Różnią się one barwą i pokrojem. Dlatego w ogrodzie możemy uprawiać bazylię zieloną i bordową, w postaci krzewiastej oraz kulistej. Najbardziej znana jest bazylia zielona używana do przygotowywania spaghetti. Warto jednak wspomnieć również inne odmiany bazylii – o smaku cytrynowym czy aromacie cynamonu, które stosuje się w produkcji likieru.

Wszystkie odmiany bazylii lubią słoneczne i zaciszne miejsca. Bazylia rośnie najchętniej w próchniczej, niezakwaszonej glebie ogrodowej, bogatej w składniki pokarmowe i wodę. Wymaga zasilania nawozami mineralnymi. Jak wszystkie rośliny ciepłolubne, najlepiej jest uprawiać bazylię z rozsady. Rozsadę możemy kupić lub wyhodować sami, siejąc nasiona w domu czy inspekcie, na początku marca. Bazylia dorasta do 30–60 cm wysokości. Bazylia kwitnie od lipca do września.

Zobacz: Jak zbudować inspekt ogrodowy

Zastosowanie bazylii
Bazylia wydziela silny korzenny zapach, ponieważ zawiera wiele związków biologicznie czynnych, m.in.: garbniki, saponiny, olej, flawonoidy i sole mineralne. Oprócz walorów smakowych i aromatycznych bazylia ma też liczne walory lecznicze. Olejki aromatyczne uzyskiwane z bazylii, mają zastosowanie w aromaterapii i są cenione ze względu na ich relaksujące i antydepresyjne działania. Olejek z bazylii wdychany po ciężkim dniu pozwala się zrelaksować i usuwa zmęczenie. Świeże liście lub sok z bazylii przyspieszają regenerację skóry i łagodzą skutki ukąszeń komarów. Odwar z bazylii stosowany zewnętrznie odstrasza owady, np. komary.

Roślina ta od wieków jest używana jako ziele poprawiające smak i aromat potraw, ale również dlatego, że zwiększa wydzielanie soków trawiennych, przez co ułatwia przemianę materii i niweluje wzdęcia. Świeże listki bazylii można bezpośrednio dodawać do potraw, bazylię można też suszyć, mrozić lub przygotować aromatyczną oliwę. Jeśli podajemy bazylię surową lepiej utrzeć ją z dobrą oliwą lub rozedrzeć palcami na kawałki niż kroić nożem.
Bazylia podnosi smak wielu potraw z dodatkiem pomidorów, roślin strączkowych, makaronu, pizzy, różnego rodzaju sałat, sosów i serów, a nawet deserów i napojów. Jest polecana jako dodatek do marynaty do mięs i ryb.

Przeczytaj: Oregano, czyli zapach pizzy w ogrodzie

Oceń artykuł
4,67 / 6 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Katarzyna Dolniak

Zdjęcia: Praktiker

Polecamy Ci również

Zobacz także