Barszcz wigilijny

Barszcz wigilijny

barszcz wigilijnySkładniki:

  • kilka suszonych grzybów,
  • włoszczyzna; marchew, pietruszka, seler i por,
  • liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz,
  • ½ kg buraków,
  • sok z wiśni,
  • sok z ½ cytryny lub kilka łyżek octu winnego.

Sposób przygotowania:

Do wrzącej i lekko osolonej wody, wrzucamy włoszczyznę, pokrojone w plastry buraki, kilka suszonych grzybów, liść laurowy, ziele angielskie i kilka ziaren pieprzu. Całość gotujemy do miękkości, odcedzamy warzywa a czysty barszcz łączymy z sokiem z wiśni(poprawi smak i kolor)doprawiamy do smaku solą, pieprzem i zaprawiamy odrobiną soku z cytryny lub octem winnym. Podajemy na gorąco z uszkami lub pasztecikami.

Oceń artykuł
4,25 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Redakcja

Zdjęcia: achickenineverygrannycart.wordpress.com

Polecamy Ci również

Zobacz także