Składniki:
- szk. fasoli,
- 30 dag mięsa, drobiu lub wołowiny,
- ½ kg buraków,
- 4 ziemniaki,
- ¼ białej kapusty,
- 1-2 marchewka, 1pietruszka, seler i kawałek pora,
- 2 listki laurowe,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- olej słonecznikowy do smażenia,
- sól, pieprz, cukier, sok z cytryny lub ocet do smaku
Sposób przygotowania:
Fasolę zalać wodą i zostawić na noc. Na wrzącą wodę wrzucić mięso, startą na tarce marchew, pietruszkę, seler oraz pokrojony kawałek pora i odsączoną fasolę a następnie gotować wszystko na małym ogniu. Buraki ugotować osobno, w małej ilości wody, a kiedy będą miękkie zetrzeć na tarce i obsmażyć na oleju, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Kiedy fasola jest już prawie miękka, do zupy dorzucamy poszatkowaną drobno kapustę, ziemniaki pokrojone w niedużą kostkę, przecier pomidorowy i podsmażone buraki, całość chwilę gotujemy z listkiem laurowym. Na koniec barszcz doprawiamy solą, pieprzem i octem lub cytryną. W tradycyjnym przepisie zupa jest zaciągana białą zasmażką i zabielana kwaśną śmietaną.