Barszcz ukraiński

Składniki:

  • szk. fasoli,
  • 30 dag mięsa, drobiu lub wołowiny,
  • ½ kg buraków,
  • 4 ziemniaki,
  • ¼  białej kapusty,
  • 1-2 marchewka, 1pietruszka, seler i kawałek pora,
  • 2 listki laurowe,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • olej słonecznikowy do smażenia,
  • sól, pieprz, cukier, sok z cytryny lub ocet do smaku

Sposób przygotowania:

Fasolę zalać wodą i zostawić na noc. Na wrzącą wodę wrzucić mięso, startą na tarce marchew, pietruszkę, seler oraz pokrojony kawałek pora i odsączoną fasolę a następnie gotować wszystko na małym ogniu. Buraki ugotować osobno, w małej ilości wody, a kiedy będą miękkie zetrzeć na tarce i obsmażyć na oleju, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Kiedy fasola jest już prawie miękka, do zupy dorzucamy poszatkowaną drobno kapustę, ziemniaki pokrojone w niedużą kostkę, przecier pomidorowy i podsmażone buraki, całość chwilę gotujemy z listkiem laurowym. Na koniec barszcz doprawiamy solą, pieprzem i octem lub cytryną. W tradycyjnym przepisie zupa jest zaciągana białą zasmażką i zabielana kwaśną śmietaną.

Oceń artykuł
5,00 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: Wikipedia

Zobacz także