Baranina z rozmarynem

Baranina z rozmarynem

baranina z rozmarynemSkładniki:

  • 1,5-2 kg młodej baraniny,
  • ½ l maślanki,
  • sól,
  • cebula,
  • brzoskwinie lub morele,
  • marynata balsamiczna,
  • szklanka octu balsamicznego,
  • ½ szklanki oliwy,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 4 łyżki brązowego cukru lub miodu,
  • 1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu,
  • ½ szklanki świeżego rozmarynu,
  • 5-6 ząbków czosnku.

Sposób przygotowania:

Umytą baraninę zalewamy maślanką i zostawiamy na 2-3 godziny w chłodnym miejscu. W tym czasie wszystkie składniki marynaty balsamicznej miksujemy ze sobą. Po wyjęciu baraniny z maślanki, nacieramy ją marynatą i zostawiamy na kolejne 2-3 godziny a jeszcze lepiej na noc. Następnego dnia baraninę razem z marynatą umieszczamy w pojemniku żaroodpornym z przykrywką, mięso solimy, na wierzchu układamy owoce, cebulkę i pieczemy 1,5-2 godzin w temperaturze 180ºC. Baranina upieczona w ten sposób, jest krucha soczysta i aromatyczna, podaje się ją z ryżem, pieczonymi ziemniakami lub kluseczkami.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: inspired2cook.com

Polecamy Ci również

Zobacz także