Składniki:
- 1,5-2 kg młodej baraniny,
- ½ l maślanki,
- sól,
- cebula,
- brzoskwinie lub morele,
- marynata balsamiczna,
- szklanka octu balsamicznego,
- ½ szklanki oliwy,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 4 łyżki brązowego cukru lub miodu,
- 1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu,
- ½ szklanki świeżego rozmarynu,
- 5-6 ząbków czosnku.
Sposób przygotowania:
Umytą baraninę zalewamy maślanką i zostawiamy na 2-3 godziny w chłodnym miejscu. W tym czasie wszystkie składniki marynaty balsamicznej miksujemy ze sobą. Po wyjęciu baraniny z maślanki, nacieramy ją marynatą i zostawiamy na kolejne 2-3 godziny a jeszcze lepiej na noc. Następnego dnia baraninę razem z marynatą umieszczamy w pojemniku żaroodpornym z przykrywką, mięso solimy, na wierzchu układamy owoce, cebulkę i pieczemy 1,5-2 godzin w temperaturze 180ºC. Baranina upieczona w ten sposób, jest krucha soczysta i aromatyczna, podaje się ją z ryżem, pieczonymi ziemniakami lub kluseczkami.