Babka szafranowa

Składniki:

  • 1i ½  szklanka mąki,
  • 1 szklanka kartoflanki,
  • 5 jajek,
  • kostka masła,
  • 1 i ½ szklanka cukru,
  • szklanka mleka,
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • cukier waniliowy lub wanilia,
  • szczypta szafranu.

Sposób przygotowania:

Masło z cukrem, ucieramy na puszystą masę, a następnie nadal ucierając, dodajemy jajka - po jednym. Mąkę i kartoflankę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Do powstałej masy, wsypujemy ostrożnie, partiami zmieszaną mąkę, na przemian z mlekiem. Na koniec, w kilku łyżkach gorącej wody zaparzamy szafran, łączymy go z wanilią i dodajemy do ciasta. Masę wlewamy do wysmarowanej formy i pieczemy, w nagrzanym do 160º C piekarniku przez godzinę. Dobrze upieczona babka, powinna odstawać od brzegów. Jeszcze przez kwadrans po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy ją w formie, a następnie wyjmujemy i studzimy najlepiej na kratce, by ciasto stygło również od spodu. Babkę możemy posypać cukrem pudrem lub lukrować.

Oceń artykuł
4,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: bbcgoodfood.com

Zobacz także