Składniki:
- 2 jajka,
- ½ szklanki cukru,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej,
- ½ szklanki mąki tortowej,
- 1 i ½ szk. zimnego mleka,
- 2 opakowania śnieżki,
- 2 łyżki zimnej wody,
- ½ cukru waniliowego,
- wydrylowane wiśnie lub konfitura wiśniowa.
Sposób przygotowania:
Żółtka połączyć z cukrem i utrzeć w malakserze na jednolitą, puszystą masę, pod koniec ucierania dodać 2 łyżeczki zimnej wody. Białka ubić na sztywną pianę dosłodzić cukrem waniliowym i ubijać tak długo aż cukier się rozpuści. W misce połączyć masę z żółtek z mixem mąki i proszku do pieczenia, na koniec dodać ubitą pianę i ostrożnie wymieszać ją z ciastem. Ciasto nałożyć do 3/4 wysokości, wysmarowanych i wysypanych tartą bułką foremek. Piec w nagrzanym do180 st. C piekarniku przez 20-25 minut. W tym czasie z zimnego mleka i śnieżki, przygotowujemy bitą śmietanę. Babeczki po wystudzeniu dekorujemy bitą śmietaną i wiśniami. Można do tego celu wykorzystać wiśnie z likieru