Babeczki z owocami

Składniki:

  • 2 jajka,
  • ½  szklanki cukru,
  • ½  łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¼  szklanki mąki ziemniaczanej,
  • ½ szklanki mąki tortowej,
  • 1 i ½ szk. zimnego mleka,
  • 2 opakowania śnieżki,
  • 2 łyżki zimnej wody,
  • ½  cukru waniliowego,
  • wydrylowane wiśnie lub konfitura wiśniowa.

Sposób przygotowania:

Żółtka połączyć z cukrem i utrzeć w malakserze na jednolitą, puszystą masę, pod koniec ucierania dodać 2 łyżeczki zimnej wody. Białka ubić na sztywną pianę dosłodzić cukrem waniliowym i ubijać tak długo aż cukier się rozpuści. W misce połączyć masę z żółtek z mixem mąki i proszku do pieczenia, na koniec dodać ubitą pianę i ostrożnie wymieszać ją z ciastem. Ciasto nałożyć do 3/4 wysokości, wysmarowanych i wysypanych tartą bułką foremek. Piec w nagrzanym do180 st. C piekarniku przez 20-25 minut. W tym czasie z zimnego mleka i śnieżki, przygotowujemy bitą śmietanę. Babeczki po wystudzeniu dekorujemy bitą śmietaną i wiśniami. Można do tego celu wykorzystać wiśnie z likieru

Oceń artykuł
4,50 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Redakcja

Zdjęcia: dessertstalking.com

Polecamy Ci również

Zobacz także