Aronie w rumie

Aronie w rumie

aronieSkładniki:

  • 2 kg aronii,
  • 200ml rumu,
  • 1,5 kg cukru,
  • cukier waniliowy, goździki, sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

Owoce aronii przesypujemy, cukrem
i pieczemy w pojemniku żaroodpornym lub na blasze przez 30 min. w rozgrzanym piekarniku. W tym czasie aronia powinna zmięknąć
a cukier rozpuścić się. Gorące owoce zalewamy rumem i sokiem z cytryny, mieszamy. Do każdego wyparzonego słoika wkładamy po 1 goździku i szczypcie cukru waniliowego a następnie napełniamy go gorącymi owocami w zalewie. Słoiki zamykamy i odstawiamy na zimę. Nie trzeba pasteryzować.

Oceń artykuł
5,00 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Polecamy Ci również

Zobacz także