Owoce aronii zaprawione z rumem i sokiem z cytryny można wykorzystywać jako dodatek do wielu dań.
Składniki:
- 2 kg aronii,
- 200 ml rumu,
- 1,5 kg cukru,
- cukier waniliowy, goździki, sok z cytryny.
Warto przeczytać: Top 8 właściwości zdrowotnych aronii
Sposób przygotowania:
Owoce aronii przesypujemy, cukrem i pieczemy w pojemniku żaroodpornym lub na blasze przez 30 min. w rozgrzanym piekarniku. W tym czasie aronia powinna zmięknąć, a cukier rozpuścić się. Gorące owoce zalewamy rumem i sokiem z cytryny, mieszamy. Do każdego wyparzonego słoika wkładamy po 1 goździku i szczypcie cukru waniliowego a następnie napełniamy go gorącymi owocami w zalewie. Słoiki zamykamy i odstawiamy na zimę. Nie trzeba pasteryzować.
Sprawdź, jak wykorzystać aronie w rumie - przepis na sałatkę z buraczków i aronii