Aromatyczna kawa z szafranem

Składniki na filiżankę:

  • 2 łyżeczki zmielonej kawy,
  • 1-2 łyżeczki brązowego cukru do smaku,
  • szczypta kardamonu,
  • szczypta szafranu,
  • szklanka mleka.

Sposób przyrządzania:

Do tygielka (cezve) wsypujemy kawę, wlewamy chłodne mleko, mieszamy z cukrem i przyprawami, podgrzewamy na maleńkim ogniu, cały czas mieszając składniki ze sobą aż mleko zacznie wrzeć. Tygielek zdejmujemy z ognia, dolewamy parę kropel zimnej wody i raz jeszcze doprowadzamy do wrzenia. Po kolejnym zdjęciu z ognia, kawę pozostawiamy jeszcze przez chwilę pod przykryciem i przefiltrowaną rozlewamy do filiżanek. Podajemy udekorowaną bitą śmietaną.

Oceń artykuł
5,00 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: hair-styles-secrets-revealed.com

Zobacz także