ukryj

pigwowiecPigwowiec i pigwa – pomimo podobnej nazwy, oznaczają dwie różne rośliny. Są one wprawdzie spokrewnione, ale różnią się wyglądem, wielkością, kolorem kwiatów. Natomiast obydwa gatunki wydają aromatyczne owoce, idealne na przetwory.

Pigwowiec, a szczególnie jego owoce często występują pod nazwą „pigwa”. Jest to jednak pewne pomieszanie pojęć, w przypadku owoców o tyle nieszkodliwe, że rzeczywiście mają podobny smak i zapach. Owoce pigwy są jednak większe, gładsze i słodsze od pigwowca. Zacznie poważniejsze różnice występują w formie i wymaganiach obu tych roślin, więc warto wiedzieć czym różni się pigwowiec od pigwy, jeśli chcemy posadzić je w swoim ogrodzie.

Pigwowiec uprawa

Pigwowiec (Chaenomeles) to niezbyt wysoki krzew, pochodzący z Azji Wschodniej. Dorasta do 1-2 m wysokości, ma rozłożysty, często prawie płożący pokrój. Pigwowce mają gęste gałęzie, u niektórych odmian pokryte kolcami. Liście są jajowate, lekko błyszczące. Największą ozdobą pigwowca są jego kwiaty – wyglądem przypominają kwiaty drzew owocowych, ale najczęściej są od nich większe i mają intensywne kolory – pomarańczowe, różowe, czerwone. Kwitną w kwietniu-maju, ale mogą powtarzać kwitnienie jesienią.
Pigwowce nie są specjalnie wymagające – tolerują praktycznie każdą glebę, choć najlepiej rosną na ziemiach żyznych. Preferują miejsca słoneczne, bardzo dobrze znoszą suszę i nie wymagają częstego podlewania. Pigwowce będą lepiej rosły, jeśli teren wokół nich będzie pozbawiony trawy i chwastów. Pigwowce są odporne na mróz.

pigwowiec - kwiatykwitnący pigwowiec

Pigwowiec odmiany

Podstawowe odmiany tej rośliny to pigwowiec japoński, pigwowiec chiński i pigwowiec pośredni.
Pigwowiec japoński (Chaenomeles japonica) – dorasta do 1 m wysokości, ma pomarańczowe lub żółtopomarańczowe kwiaty o średnicy 2-3 cm. Wytwarza żółte owoce, pokryte czerwonawymi plamkami. Do niedawna był najpopularniejszą odmianą, uprawianą w Polsce.
Pigwowiec chiński (pigwowiec okazały, Chaenomeles speciosa) – jest większy od japońskiego i pozbawiony kolców. Brzegi liści są piłkowane, a kwiaty pojedyncze, różowe. Wytwarza też większe owoce, w żółtym kolorze.
Pigwowiec pośredni (pigwowiec wspaniały Chaenomeles x superba) powstał ze skrzyżowania pigwowca chińskiego i japońskiego. Cechuje się dużą różnorodnością – w zależności od odmiany może osiągać od ok. 70 cm (odmiana Pink Lady) do 2 m (Nivalis). Kwiaty mogą mieć kolor pomararańczowoczerwony (Crimson and Gold), jaskrawoczerwony (Nicoline), biały (Nivalis), ciemnoróżowe (Pink Lady).

owoce pigwowcaPigwowiec zastosowanie

Pigwowce doskonale służą jako krzewy ozdobne, świetnie wyglądają sadzone pojedynczo i w grupach. Można z nich także formować żywopłoty – ze względu na kolce są trudne do sforsowania. Jednak nie należy ich przycinać zbyt mocno, bo kwiaty pojawiają się tylko na pędach dwuletnich i starszych.
Pigwowiec wydaje jadalne owoce – choć na pierwszy rzut oka nie wyglądają one zbyt okazale, w przetworach smakują wyśmienicie. Przypominają małe, zniekształcone jabłka, czasem pokryte plamkami i są bardzo twarde. Jednak wszelkiego rodzaju kompoty, dżemy i nalewki mają niepowtarzalny smak i oszałamiający aromat. Trzeba tylko pamiętać o dużej ilości cukru, bo są cierpkie. Owoce zbiera się późną jesienią, nawet po pierwszych przymrozkach.

pigwa pospolitaPigwa pospolita

Pigwa (Cydonia oblonga) również pochodzi z Azji, lecz jej południowo-zachodnich rejonów.
Już w  starożytności zagościła też w południowej części Europy. Jeśli w czasie wakacyjnych wypraw odwiedzimy urokliwą miejscowość Chania na Krecie, to warto wiedzieć, że jej starożytna nazwa – Kydonia – oznacza właśnie pigwę.
Pigwa jest dużym krzewem lub niewielkim drzewem (do 5 m wysokości – w Polsce dorasta do ok. 3 m). Charakterystycznym elementem wyglądu jest łuskowata korowina odpadająca płatami. Pigwa wytwarza jasne – białe lub bladoróżowe kwiaty. Jej owoce są żółte, mniej więcej wielkości gruszki.

owoce pigwy

Uprawa pigwy

Pigwa jest bardziej wymagająca niż pigwowiec. Podobnie jak pigwowiec lubi miejsca słoneczne, ale na tym podobieństwa się kończą. Pigwa musi mieć żyzną glebę, która będzie stale wilgotna.
Trzeba więc pamiętać o regularnym podlewaniu. Dodatkowo pigwy nie są w pełni odporne na mróz. Przed zimą trzeba je osłonić przed zimnem. Najlepiej sadzić je w miejscach osłoniętych od wiatru.

Pigwa zastosowanie

Pigwa może służyć jako roślina ozdobna – wygląda dekoracyjnie zarówno pokryta kwiatami, jak i owocami. Jednak jej największą zaletą są owoce. Podobnie jak owoce pigwowca, są doskonałe na przetwory, a ponieważ zawierają dużo pektyn, mają dobre właściwości żelujące. Ponadto są bardzo bogate w witaminę C.

pigwowiec - owocepigwa - owoce

  • Zobacz galerie zdjęć według kolorów:
Oceń artykuł:
  • bardzo słabe
  • słabe
  • średnie
  • dobre
  • bardzo dobre
4,30 / 10 głosów
Dziękujemy za oddanie głosu.

Czytaj więcej:

Sok z pigwy

Sok z pigwy

Sok z pigwy jest nie tylko wyśmienitym dodatkiem do herbaty, ale dzięki swemu smakowi i aromatowi, niezastąpionym dodatk Przeczytaj cały artykuł

Galaretka z pigwy

Galaretka z pigwy

Galaretka z pigwy jest smacznym dodatkiem do herbaty. Z powodzeniem zastępuje cytrynę i jest równie bogatym źródłem... Przeczytaj cały artykuł

Wykwintna kaczka z pigwą

Wykwintna kaczka z pigwą

Kaczka z pigwą to danie na specjalne okazje. Wymaga trochę pracy i przygotowań, ale w rzeczywistości, danie to nie... Przeczytaj cały artykuł

Pigwa w syropie z czerwonego wina i ziół, z włoskim serem

Pigwa w syropie z czerwonego wina i ziół, z włoskim serem

Pigwa kojarzy nam się przede wszystkim ze słodko kwaśnym dodatkiem do herbaty. Jednak przygotowaną według tego... Przeczytaj cały artykuł

Przecier jabłkowo pigwowy

Przecier jabłkowo pigwowy

Bardzo aromatyczna pigwa jest doskonałym dodatkiem do ciast i deserów, ale też zimnym dodatkiem mięs i sosów. Przeczytaj cały artykuł

Deser pigwy w karmelu

Deser pigwy w karmelu

Pigwy obieramy ze skórki i usuwamy z nich gniazda nasienne. W płaskim garnku roztapiamy masło i łączymy je z cukrem... Przeczytaj cały artykuł

Komentarze (3)

  1. kinga_rr

    o - to ja rzeczywiście myliłam te roślny i zajadałam się pigwowcem, a nie pigwą. Ale jest tak jak piszecie - są pyszne (w przetworach), a zapach mają niepowtarzalny. Nie pogardziłabym nawet perfumami o zapachu pigwowca ;-)

    Zamknij

    Zgłoś nadużycie

  2. Cyperus

    nalewka też jest świetna - i z pigwy, i z pigwowca. Akurat jest czas, żeby się tymi owocami zająć

    Zamknij

    Zgłoś nadużycie

  3. Dasos

    pół weekendu spędziłam na obrabianiu pigwowców - ale naleweczka już się robi ;-) i jeszcze trochę zostało na kompot - też pyszny

    Zamknij

    Zgłoś nadużycie

Zaloguj się, aby dodawać komentarze

E-izolacje

  • Izolacja akustyczna domu

    Izolacja akustyczna domu

    Mówi się, że największy problem to taki, którego nie widać. Do tej grupy niewątpliwie należy hałas, o którym w Polsce...

E-dach

  • Złącza ciesielskie

    Złącza ciesielskie

    Jaka więźba – taki dach - powyższą maksymę znają z pewnością wszyscy, którzy przynajmniej na chwilę zetknęli się...

E-instalacje

Urządzone.pl

  • Krzesła z drewna bukowego

    Krzesła z drewna bukowego

    Drewno bukowe ze względu na wysoką trwałość i zdolność przyjmowania dużych obciążeń jest jednym z najbardziej...

Najpopularniejsze tagi:

Zamów newsletter
Zobacz koniecznie:

Cytrusy - domowa oranżeria

x