ukryj

wielkanocne dekoracje z rzeżuchy

Rzeżucha ma wiele zalet – jest smaczna i zdrowa, łatwo ją wyhodować i doskonale sprawdza się jako wielkanocna dekoracja.

Wielkanocne dekoracje

Kiełki rzeżuchy wyglądają bardzo dekoracyjnie. Są ciemnozielone i szybko rosną – w ciągu kilku dni można z nich stworzyć atrakcyjną „murawę”, która ozdobi wielkanocny stół. Wystarczy zaopatrzyć się w 1-2 paczki nasion rzeżuchy, watę, ligninę, waciki, itp. oraz naczynie. Rodzaj naczynia zależy głównie od naszej wyobraźni. Możemy wykorzystać płaski talerz, paterę, różne miseczki, spodeczki, czy nawet... skorupki po jajkach. Naczynie wykładamy ligniną, watą, itp., zwilżamy wodą i wysypujemy nasiona rzeżuchy. Warto zwrócić uwagę, żeby nasiona były rozmieszczone w miarę równomiernie, starajmy się nie pozostawić pustych miejsc. Nasiona należy regularnie podlewać lub zraszać – podłoże powinno być stale wilgotne, ale nasiona nie mogą pływać w wodzie.dekoracja z rzeżuchy Rzeżucha wykiełkuje już po dwóch-trzech dniach, ale żeby przyspieszyć proces wzrostu, warto ustawić naczynie w jasnym i ciepłym miejscu.
Z rzeżuchy można tworzyć dowolne kompozycje – z nasion można usypać wybrany kształt. Talerz czy miseczkę możemy też odwrócić do góry dnem, obłożyć ligniną i obsypać nasionami. W ten sposób powstanie malowniczy zielony pagórek (ze względu na konieczność podlewania najlepiej taką „górkę” ustawić na dodatkowym talerzu).
Uwaga – rzeżucha ma dość charakterystyczny zapach, który nie wszystkim odpowiada, ale jej walory dekoracyjne niwelują te niedogodności.

Jadalna ozdoba - uprawa rzeżuchy

Wielkanocne dekoracje z rzeżuchy mają i tę zaletę, że są jadalne i bardzo zdrowe. Roślina pospolicie nazywana rzeżuchą to w rzeczywistości pieprzyca siewna (Lepidum sativum). Jest bogatym źródłem witamin (C i z grupy B) oraz mikro- i makroelementów. Dostarcza m.in. jodu, kwasu foliowego, żelaza, magnezu i wapnia. Całe to bogactwo występuje szczególnie obficie w kiełkach, czyli naszej wielkanocnej dekoracji. Rzeżucha ma charakterystyczny ostry smak – jest idealnym dodatkiem do jajek, serów, sałatek, mięs. Po Świętach, wielkanocna dekoracja z rzeżuchy może trafić na nasz stół już w innym charakterze, tym bardziej, że doskonale wpływa na trawienie. Można też wysiać dodatkową porcję, przeznaczoną do jedzenia. Rzeżuchę warto uprawiać w domu przez całą wiosnę – jest niezwykle prostym sposobem na uzyskanie kiełków – zdrowego i smacznego dodatku do posiłków.

kiełki rzeżuchykiełki rzeżuchy w gruncie

Rzeżuchę możemy też uprawiać w skrzynkach wypełnionych ziemią, czy na ogrodowych grządkach. Roślina jest jednoroczna, niezwykle łatwa w uprawie, a w ten sposób możemy uzyskiwać z niej nie tylko kiełki, ale też jadalne liście. Ponieważ najsmaczniejsze są młode, warto wysiewać do gruntu niewielką ilość nasion, ale zabieg powtarzać co około dwa tygodnie.

  • Zobacz galerie zdjęć według kolorów:
Oceń artykuł:
  • bardzo słabe
  • słabe
  • średnie
  • dobre
  • bardzo dobre
5,00 / 5 głosów
Dziękujemy za oddanie głosu.

Czytaj więcej:

Uprawa rozmarynu

Uprawa rozmarynu

Rozmaryn jest rośliną należącą do rodziny jasnotowatych. W naturze występuje głównie na terenach Europy oraz Basenie... Przeczytaj cały artykuł

Jesienne warzywa

Jesienne warzywa

Jesienny wysiew warzyw jest najlepszym sposobem na wczesne uzyskanie plonów. Przeczytaj cały artykuł

Drzewa owocowe - choroby

Drzewa owocowe - choroby

Aby drzewa owocowe nie chorowały przede wszystkim należy dbać o profilaktykę. Gdy pojawią się pierwsze objawy... Przeczytaj cały artykuł

Bułeczki drożdżowe nadziewane aroniami

Bułeczki drożdżowe nadziewane aroniami

Drożdże rozcieramy z cukrem ciepłą ( nie gorąca)wodą lub mlekiem i kilkoma łyżkami mąki z odrobiną soli. Przeczytaj cały artykuł

Sernik na zimno z borówką amerykańską

Sernik na zimno z borówką amerykańską

Galaretkę owocową rozpuszczamy w mniejszej ilości wody, w dwóch naczyniach, (najlepiej, jeśli jest to galaretka... Przeczytaj cały artykuł

Cykoria - uprawa i wykorzystanie

Cykoria - uprawa i wykorzystanie

Cykorie, w zależności od gatunku są jedno lub dwuletnimi roślinami zielonymi, pochodzącymi z rodziny astrowatych. Przeczytaj cały artykuł

Komentarze (1)

  1. saba.solarz

    Rzeżucha - polecam! Nie tylko na wielkanocną dekorację, ale przede wszystkim do jedzenia. Np. pasta jajeczna z rzeżuchą - wystarczy jajka na twardo posiekać, dodać majonezu i rzeżuchy. Do tego świeże pieczywo i śniadanko, że palce lizać ;-). Wersja de lux - z utartym serem żółtym jeszcze lepsza. Smacznego :-)

    Zamknij

    Zgłoś nadużycie

Zaloguj się, aby dodawać komentarze

E-ściany

E-łazienki

  • Toaleta dla gości

    Toaleta dla gości

    Wybierając projekt domu czy mieszkania zwracamy coraz częściej uwagę na funkcjonalność i dobre wykorzystanie powierzchni

E-mieszkanie

  • Choinka z truskawek

    Choinka z truskawek

    Jeśli do tej pory truskawki nie kojarzyły się Wam ze Świętami Bożego Narodzenia, to spójrzcie na tę choinkę.

E-instalacje

Najpopularniejsze tagi:

Zamów newsletter
Zobacz koniecznie:

Pomysł na ogrodzenie

x