ukryj

Znienawidzony przez większość dzieci, przez dorosłych ceniony za smak i walory odżywcze. Jest składnikiem wielu wykwintnych dań.

Szpinak zazwyczaj traktowany jest jak roślina jednoroczna, jednak z powodzeniem można uprawiać go w cyklu dwuletnim. Ma odmiany wiosenne, letnie oraz jesienne, a także zimujące w gruncie
- każda z odmian różni się kształtem i fakturą liści, a także smakiem. Szpinak nie znudzi się zatem przez cały rok - zawsze jest inny w zależności od pory zbioru. Uprawiając to warzywo należy pamiętać, by nie przetrzymywać roślin zbyt długo na grządkach. Najsmaczniejsze i najbardziej odżywcze są młode listki. Z wiekiem stają się twarde i niezbyt smaczne.

szpinakJak najwięcej światła
Szpinak najlepiej rośnie, gdy ma do dyspozycji dużo światła - jego stanowisko powinno być jak najbardziej słoneczne. W lekkim półcieniu również będzie rósł, jednak zazwyczaj wymaga więcej zabiegów pielęgnacyjnych. Nie warto go siać w miejscach zacienionych, gdyż ma tendencję do szybkiego produkowania pędów nasiennych, co eliminuje
go jako warzywo spożywcze.

Szpinak wymaga ziemi próchniczej, niezbyt lekkiej, głęboko uprawionej, wapiennej i zawsze wilgotnej. Przygotowując stanowisko warto zatem dodać dużo kompostu, torfu i kompostowanej kory, nie zapominając o solidnej porcji wapna. Kopiąc grządki należy dokładnie odchwaścić ziemię, gdyż młode pędy są delikatne i łatwo mogą zostać zagłuszone przez niepożądanych sąsiadów.

Wysiewać szpinak można od marca do września. Odmiany, podobnie jak w przypadku sałaty, którą z powodzeniem można uprawiać między grządkami szpinaku, należy dobierać w zależności od pory roku. We wrześniu warto wysiać późne odmiany zimowe, które spędzą zimę w ziemi. Nasiona sieje się na głębokość ok. 3 cm, w rozstawie 20 cm. Odstęp między grządkami powinien wynosić
ok. 30 cm. Jeśli siewki wzejdą zbyt gęsto, należy je przerwać. Za ciasno rosnący szpinak nie produkuje dużych liści i ma skłonności do wybijania w pędy nasienne. Warzywo na tym samym stanowisku można siać co 3 lata.

Jak najmniej azotu

Pielęgnacja szpinaku polega przede wszystkim na regularnym, niezbyt obfitym podlewaniu.
Aby warzywo dobrze rosło, musi mieć stale wilgotną, jednak nie mokrą ziemię. Podlewać należy umiarkowanie co 3-4 dni. W okresie wegetacji dobrze jest również co kilkanaście dni odchwaszczać i spulchniać ziemię wokół szpinaku oraz zasilać rośliny podsypując kompostem lub wieloskładnikowymi nawozami mineralnymi o obniżonej zawartości azotu. Jest to niezmiernie ważne, bowiem duża ilość azotu prowokuje rośliny do wypuszczenia pędów nasiennych. Szpinak, który zakwitł jest nie nadaje się do przyrządzania potraw – można go jedynie wykorzystać jako zielony nawóz. Odmiany zimujące, jeszcze przed pierwszymi przymrozkami trzeba dokładnie okryć chrustem lub tkaniną ochronną dostępną w sklepach ogrodniczych - agrowłókniną. Wiosną okrycie należy usunąć. Odmiany zimujące zapewniają pierwszy zbiór już w kwietniu. Najsmaczniejszy jest szpinak świeży, jednak jeśli zbiory są zbyt obfite, można liście zamrażać. Warzywo można również uprawiać w doniczkach na parapecie i skrzynkach na balkonie.

Najciekawsze odmiany

Tetona - odmiana o smacznych, ciemnozielonych liściach, polecana do uprawy całorocznej.

Herma - wiosenna i letnia odmiana o karbowanych, ciemnozielonych liściach. Odporna
na choroby.

Medania - odmiana wiosenna i jesienna, o podłużnych, średniej wielkości liściach. Odporna
na choroby, o opóźnionym wybijaniu w pędy kwiatowe.

Norman - wiosenna odmiana o gładkich, ciemnozielonych liściach. Ceniona za walory smakowe.

Matador 30 - letnia odmiana o lekko karbowanych, ciemnozielonych liściach.

Monnopa
- idealna do uprawy zimowej, odporna na choroby. Nadaje się do zamrażania.

Olbrzym Zimowy
- jak sama nazwa wskazuje odmiana zimowa, o bardzo dużych, zielonych liściach. Tworzy duże główki.

  • Zobacz galerie zdjęć według kolorów:
Oceń artykuł:
  • bardzo słabe
  • słabe
  • średnie
  • dobre
  • bardzo dobre
4,13 / 8 głosów
Dziękujemy za oddanie głosu.

Czytaj więcej:

Wiosna w ogrodzie

Wiosna w ogrodzie

Kiedy się pojawiają, nabieramy przekonania, że zima się skończyła - tulipany, prymulki, hiacynty i żonkile. Przeczytaj cały artykuł

Rośliny na balkonie

Rośliny na balkonie

Rośliny na balkonie ożywiają go i stanowią jego dekorację. Oto kilka porad, które ułatwią stworzenie pięknego balkonu. Przeczytaj cały artykuł

Goji czyli kolcowój chiński

Goji czyli kolcowój chiński

Jagody goji to tybetańskie owoce witalności i długowieczności. Można je mieć z własnego ogrodu Przeczytaj cały artykuł

Krzewy owocowe - jak uprawiać?

Krzewy owocowe - jak uprawiać?

Porzeczki, jeżyny, maliny, agrest, truskawki to najpopularniejsze krzewy owocowe. Ich owoce najlepiej smakują... Przeczytaj cały artykuł

Drzewa owocowe - uprawa

Drzewa owocowe - uprawa

Drzewa owocowe zawsze warto mieć w swoim ogrodzie. Pięknie kwitną, a owoce z własnej uprawy... Przeczytaj cały artykuł

Surfinie - uprawa

Surfinie - uprawa

Surfinie zachwycają feerią barw, dekoracyjnością kwiatów i wydzielanym przez nie intensywnym, słodkim zapachem. Przeczytaj cały artykuł

Komentarze (0)

Zaloguj się, aby dodawać komentarze

E-łazienki

  • Łazienka w stylu modern

    Łazienka w stylu modern

    Styl współczesny stawia na prostotę i minimalizm. Tak zaprojektowana łazienka zachwyca liniami i czystymi barwami.

E-izolacje

E-instalacje

E-dach

Najpopularniejsze tagi:

Zamów newsletter
Zobacz koniecznie:

Dokarmianie ptaków

x