ukryj

Mlecz zamiast sałaty? Czemu nie! Jest równie smaczny i w dodatku dużo zdrowszy
i bogatszy w witaminy i sole mineralne niż tradycyjna sałata. Pamiętaj liście mlecza stracą goryczkę, gdy zostawimy je na pół godziny w osolonej wodzie.


liście mleczaSkładniki sałatki na 4 porcje:

  • garść młodych liści mlecza,
  • 4 pomidory lub 30 dkg pomidorków koktajlowych,
  • pęczek dymki,
  • pęczek natki pietruszki,
  • garść rzeżuchy,

Składniki sosu winegret:

  • 6 łyżek oliwy,
  • 3 łyżki ostu winnego,
  • łyżka musztardy,
  • łyżeczka cukru,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:


Oliwę, musztardę i ocet wlej do pojemnika z zakrętką, wstrząśnij energicznie by połączyć składniki, dopraw cukrem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Sos odstaw do lodówki.
Młode listki mlecza, rzeżuchę i pietruszkę myjemy i osączamy na sicie, następnie rozrywamy na mniejsze kawałki w rękach (natkę można też drobno posiekać). Dymkę szatkujemy dodajemy do reszty i całość mieszamy. Pomidory kroimy w ósemki lub w przypadku pomidorków koktajlowych na połówki i układamy na talerzach. Obok pomidorów układamy porcję wymieszanej sałatki, przed podaniem polewamy obficie sosem winegret.

  • Zobacz galerie zdjęć według kolorów:
Oceń artykuł:
  • bardzo słabe
  • słabe
  • średnie
  • dobre
  • bardzo dobre
4,67 / 3 głosów
Dziękujemy za oddanie głosu.

Czytaj więcej:

Gruszką z gorgonzolą na gniazdku z rukoli

Gruszką z gorgonzolą na gniazdku z rukoli

Miksujemy orzechy nerkowca z oliwą, sokiem z limonki i garścią kolendry. Powstały gęsty sos przyprawiamy cukrem solą... Przeczytaj cały artykuł

Rukola i mieszane sałaty z sosem typu winegret

Rukola i mieszane sałaty z sosem typu winegret

Najprostszym i jednocześnie jednym z najsmaczniejszych dań są mieszanki sałat z sosem winegret. Przeczytaj cały artykuł

Pigwa w syropie z czerwonego wina i ziół, z włoskim serem

Pigwa w syropie z czerwonego wina i ziół, z włoskim serem

Pigwa kojarzy nam się przede wszystkim ze słodko kwaśnym dodatkiem do herbaty. Jednak przygotowaną według tego... Przeczytaj cały artykuł

Kulki serowo-miętowe

Kulki serowo-miętowe

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Powinna z nich powstać gęsta masa, z której trzeba formować nieduże kulki... Przeczytaj cały artykuł

Tarta fenkułowa

Tarta fenkułowa

Z mąki, masła i soli ugniatamy ciasto (w razie potrzeby można dodać trochę wody) i wylepiamy nim formę do tarty. Przeczytaj cały artykuł

Fenkuł w cieście naleśnikowym

Fenkuł w cieście naleśnikowym

Bulwy fenkułu gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, a następnie osączamy na sicie. Przeczytaj cały artykuł

Komentarze (0)

Zaloguj się, aby dodawać komentarze

E-izolacje

E-ściany

E-dach

  • Kuchnia na poddaszu

    Kuchnia na poddaszu

    Urządzenie wygodnej i funkcjonalnej kuchni na poddaszu jest często prawdziwym wyzwaniem.5907

E-łazienki

  • Chromowany grzejnik

    Chromowany grzejnik

    Wykończenia chromowane powoli stają się standardem w designie urządzeń domowych.

Najpopularniejsze tagi:

Zamów newsletter
Zobacz koniecznie:

W ogrodzie z Andrzejem Piasecznym

x