ukryj

Rokitnik jest wieloletnim krzewem oliwkowatym. W stanie naturalnym rośnie na obszarze Azji, Europy oraz Chin. Charakteryzuje się niewielkim przyrostem rocznym, po pięciu latach od wykiełkowania, nie przekracza metra wysokości.

owoce rokitnikaDorosłe, zdrowe okazy tego krzewu mogą osiągać do sześciu metrów wysokości. Jego krzaczaste, sztywne pędy w pierwszych fazach rozwoju, wyposażone są w kłujące ciernie. Kwiaty wytwarzają się w kwietniu, jeszcze przed liśćmi. Rokitnik jest dwupienny – osobno występują okazy żeńskie (o żółtych kwiatach) i męskie (kwiaty żółtozielone). Rokitnik wytwarza dekoracyjne, jadalne owoce, które w stanie dojrzałym przybierają pomarańczowy kolor i co ciekawe – utrzymują się na krzewie przez cały sezon zimowy, aż do rozpoczęcia nowego okresu wegetacyjnego.

Uprawa

Rokitnik jest dość łatwy w uprawie, po posadzeniu nie wymaga niemal żadnej pielęgnacji. Cechuje go wysoka odporność na niskie temperatury, a także na letnie przesuszenie. Najważniejszym wymaganiem tego gatunku jest zapewnienie dostatecznego dostępu do światła. Rośnie w niemal każdym rodzaju gleby, najbardziej odpowiada mu jednak pulchne, piaskowe podłoże o zasadowym odczynie pH oraz dużej zawartości wapnia i fosforu. Krzew ten dobrze wzrasta w pobliżu źródeł wody, bowiem jego korzenie nie muszą wtedy wrastać zbyt głęboko pod powierzchnię gleby. Sadzonki rokitnika możemy wsadzać do gruntu wczesną jesienią. Najlepiej zachować odstęp 1-2 metrów pomiędzy krzewami. Pamiętajmy, że aby otrzymać owoce, musimy w ogrodzie, umieścić krzewy żeńskie i przynajmniej jeden męski.

rokitnikWykorzystanie

Dzięki swoim estetycznym, długo utrzymującym się na krzewie owocom, rokitnik jest bardzo często wykorzystywany, jako roślina ozdobna. Jego pędy bardzo silnie się rozkrzewiają, dzięki czemu rokitnik można wykorzystać do tworzenia żywopłotów.
Owoce rokitnika są jadalne i wykorzystywane w gastronomii oraz lecznictwie. Są dość kwaśne, można stosować je do konfitur, powideł, deserów oraz jako dodatek do dań rybnych. Witaminy zawarte w owocach wzmagają odporność organizmu, pozytywnie wypływają na cerę i regenerują uszkodzenia skóry.  Spożywanie dojrzałych owoców rokitnika jest szczególnie polecane osobom stroniącym od produktów zwierzęcych. Zawierają bowiem witaminy bardzo rzadko występujące w produktach roślinnych, np. witaminę B12, spotykaną przeważnie w produktach mięsnych.

  • Zobacz galerie zdjęć według kolorów:
Oceń artykuł:
  • bardzo słabe
  • słabe
  • średnie
  • dobre
  • bardzo dobre
4,35 / 17 głosów
Dziękujemy za oddanie głosu.

Czytaj więcej:

Konwalie - uprawa

Konwalie - uprawa

Mimo, iż kwiat konwalii może kojarzyć się wielu z nas jedynie z gęstym, zacienionym lasem - okazuje się, że jest to... Przeczytaj cały artykuł

Brązowienie iglaków

Brązowienie iglaków

Wiecznie zielone drzewa i krzewy iglaste są niewątpliwą ozdobą ogrodu, czy tarasu. Uważane sąza niewymagające i łatwe... Przeczytaj cały artykuł

Sadzimy jesienią - drzewa i krzewy

Sadzimy jesienią - drzewa i krzewy

Odpowiednie sadzenie drzew i krzewów jest kluczowym czynnikiem decydującym o poprawnym wzroście roślin... Przeczytaj cały artykuł

Sos z rokitnika do deserów

Sos z rokitnika do deserów

Owoce rokitnika zbieramy po przymrozkach lub umieszczamy na noc w zamrażarce, by straciły cierpki smak. Przeczytaj cały artykuł

Hibiskus - dekoracja w ogrodzie

Hibiskus - dekoracja w ogrodzie

Hibiskus zwany także ketmią jest niezwykle dekoracyjną rośliną należącą do rodziny ślazowatych. Przeczytaj cały artykuł

Rośliny o dekoracyjnych liściach

Rośliny o dekoracyjnych liściach

Rośliny o dekoracyjnych liściach ożywiają przestrzenie ogrodów, balkonów oraz tarasów. Ich różnorodne barwy w zestawieni Przeczytaj cały artykuł

Komentarze (0)

Zaloguj się, aby dodawać komentarze

E-ściany

E-izolacje

E-mieszkanie

E-okna

  • Ogród zimowy - wykończenie

    Ogród zimowy - wykończenie

    Ogrody zimowe powoli przestają być w Polsce synonimem luksusu i dobrobytu, a zaczynają pełnić zwyczajne funkcje...

Najpopularniejsze tagi:

Zamów newsletter
Zobacz koniecznie:

Kalanchoe

x