ukryj

szparagi - uprawaZielone łodygi szparagów, zwanego asparagusem, to popularny dodatek do bukietów, jednak to pędy szparagów są cennymi i smacznymi częściami tej rośliny.

Szparagi są bylinami jadalnymi, powszechnie docenianymi dzięki dużej zawartości witamin. Warzywa te są lekkostrawne, a także bardzo smaczne, dlatego w wielu krajach znajdują szerokie zastosowanie kulinarne. Najwyższe gatunki szparagów wyrastają na wysokość dwóch metrów, tworzą łuskowate liście oraz czerwonawe, jagodowate owoce. Ich uprawa jest dość skomplikowana, jednak smak wynagradza trudy.

Wymagania

Szparagi są roślinami dość wymagającymi, dobrze wzrastają w nasłonecznionych i osłoniętych przed silnym wiatrem stanowiskach. Odpowiada im gleba żyzna, pulchna oraz średnio wilgotna
i lekko kwaśna lub obojętna (pH 6-7,5). Umieszczenie karp w zbyt wilgotnym podłożu, może być przyczyną ich gnicia oraz ataków grzybów.

Uprawa szparagów zielonych

Szparagi zielone są łatwiejsze do uzyskania, a ich uprawa mniej pracochłonna. Szparagi zielone powinniśmy sadzić w bruzdach o głębokości 20 cm i szerokości 40 cm. Wewnątrz bruzd tworzymy niewielkie kopce, w których umieścimy młode karpy (można je kupić, albo wyhodować z nasion). Wewnątrz kopczyków możemy dodatkowo użyźnić glebę, co pozwoli na intensywniejszy rozwój szparagów. W stworzonych kopczykach umieszczamy karpy, tak aby po zasypaniu, ich szczyty znajdowały się około 10 centymetrów pod powierzchnią. Jesienią powinniśmy zabezpieczyć karpy przed przymrozkami, kładąc na nich suche liście bądź słomę. W czasie kolejnych sezonów letnich, musimy pamiętać o regularnym usuwaniu chwastów oraz o nawożeniu gleby.

szparagiUprawa szparagów bielonych

Uprawa szparagów bielonych jest nieco bardziej skomplikowana od uprawy szparagów zielonych, ponadto wymaga więcej pracy oraz czasu. Pierwszym etapem jest wykonanie bruzdy o głębokości 30 centymetrów, wewnątrz niej tworzymy kopczyki. Karpy umieszczamy tak, aby ich wierzchołek umieszczony był około 20 centymetrów pod ziemią. Przez pierwsze dwa lata po wkopaniu karp, szparagów nie należy zbierać. Pierwszej wiosny, gdy z karp na powierzchnie wydostaną się pędy, należy usypać na nich wał o wysokości 20 centymetrów. W następnym roku czynność tę powtarzamy, podwyższając wał o kolejne 15 centymetrów.

Zbiory

Niestety zbiory szparagów możemy przeprowadzić dopiero w trzecim roku po posadzeniu, jednak będą one przynosiły plon przez 15-17 lat! Szparagi zielone zbiera się sukcesywnie, kiedy pędy dorastają do 15-20 cm. Zbieramy wyrastające pędy, ścinając je nieco pod powierzchnią ziemi. Zbiory mogą trwać do końca czerwca. W przypadku szparagów bielonych zbieramy pędy, które wyrastają z wału – rozgarniamy ziemię i wycinamy pędy, a następnie zasypujemy ziemię z powrotem, tak, aby niedorosłe pędy były nią przykryte. Po zakończeniu zbiorów, pod koniec czerwca, górny wał rozsypuje się. Trzeba uważać, żeby nie uszkodzić pozostałych w nim karp.

Właściwości szparagów

Szparagi są źródłem kwasu foliowego, szczególnie zalecanego dla kobiet w ciąży i planujących potomstwo. Wszystkie witaminy i składniki mineralne, pochodzące z tej rośliny są w dużym stopniu przyswajane przez organizm ludzki. Szparagi mają właściwości odmładzające i regenerujące. Zawarte w nich przeciwutleniacze oraz beta-karoten, wpływają pozytywnie na skórę.
Dzięki aminokwasom, szparagi mają także właściwości lecznicze, zaleca się je szczególnie osobom
z niewydolnością nerek.

  • Zobacz galerie zdjęć według kolorów:
Oceń artykuł:
  • bardzo słabe
  • słabe
  • średnie
  • dobre
  • bardzo dobre
4,43 / 14 głosów
Dziękujemy za oddanie głosu.

Czytaj więcej:

Uprawa rozmarynu

Uprawa rozmarynu

Rozmaryn jest rośliną należącą do rodziny jasnotowatych. W naturze występuje głównie na terenach Europy oraz Basenie... Przeczytaj cały artykuł

Jesienne warzywa

Jesienne warzywa

Jesienny wysiew warzyw jest najlepszym sposobem na wczesne uzyskanie plonów. Przeczytaj cały artykuł

Drzewa owocowe - choroby

Drzewa owocowe - choroby

Aby drzewa owocowe nie chorowały przede wszystkim należy dbać o profilaktykę. Gdy pojawią się pierwsze objawy... Przeczytaj cały artykuł

Powój w ogrodzie

Powój w ogrodzie

Powoje są bylinami, występującymi w podzwrotnikowych i umiarkowanych strefach klimatycznych. Wyróżnia się około 250... Przeczytaj cały artykuł

Bułeczki drożdżowe nadziewane aroniami

Bułeczki drożdżowe nadziewane aroniami

Drożdże rozcieramy z cukrem ciepłą ( nie gorąca)wodą lub mlekiem i kilkoma łyżkami mąki z odrobiną soli. Przeczytaj cały artykuł

Sernik na zimno z borówką amerykańską

Sernik na zimno z borówką amerykańską

Galaretkę owocową rozpuszczamy w mniejszej ilości wody, w dwóch naczyniach, (najlepiej, jeśli jest to galaretka... Przeczytaj cały artykuł

Komentarze (2)

  1. saba.solarz

    uprawa szparagów to jednak dla ambitnych i cierpliwych, niestety. Na szczęście kupić znacznie łatwiej, mniam ;-). Już niedługo zacznę wypróbowywać Wasze przepisy na szparagi ;-)

    Zamknij

    Zgłoś nadużycie

  2. nkem

    zielone szparagi najlepsze i łatwe do uprawy ;)

    Zamknij

    Zgłoś nadużycie

Zaloguj się, aby dodawać komentarze

E-ściany

Urządzone.pl

  • Pokój marynistyczny

    Pokój marynistyczny

    Palące słońce i bezchmurne niebo sprawiają, że jedyne o czym marzymy to duży akwen wodny. Kto w takich warunkach...

E-łazienki

  • Chromowany grzejnik

    Chromowany grzejnik

    Wykończenia chromowane powoli stają się standardem w designie urządzeń domowych.

E-dach

  • Kuchnia na poddaszu

    Kuchnia na poddaszu

    Urządzenie wygodnej i funkcjonalnej kuchni na poddaszu jest często prawdziwym wyzwaniem.5907

Najpopularniejsze tagi:

Zamów newsletter
Zobacz koniecznie:

Lawenda w domu i ogrodzie

x