ukryj

Zobacz co zainteresowało
Twoich znajomych z Facebook

Sok z pigwy

Tagi: , , , Przepisy kulinarne

Sok z pigwy jest nie tylko wyśmienitym dodatkiem do herbaty, ale dzięki swemu smakowi
i aromatowi, niezastąpionym dodatkiem do dań mięsnych i sosów.

pigwaOwoc pigwy zawiera mnóstwo witaminy C i witamin z grupy B. Niestety dość trudno dziś
o owoce pigwy, stąd radzę by po uzyskaniu soku, nie wyrzucać tak cennego surowca. Owoce te nadal  nadają się na konfitury czy galaretki.

Składniki:

  • 1 kg owoców pigwy,
  • 2 szk. cukru,
  • odpowiednio duży słoik z przykrywką.

Sposób przygotowania:

Dojrzałe i umyte owoce pigwy kroimy na ćwiartki i wycinamy z nich gniazda nasienne. Nie obieramy ich ze skórki. Tak przygotowane owoce kroimy na dość cienkie plasterki.
Plastry układamy w dużym słoju warstwami - warstwa pigwy - warstwa cukru, tak by ostatnią warstwą był cukier. Słoik zakręcamy i pozostawiamy na kilka dni w temperaturze pokojowej, by pigwa puściła sok. Zawartość słoika należy codziennie wstrząsnąć lub przemieszać. Po kilku dniach, gdy soku już nie przybywa, zlewamy go do buteleczek lub niedużych słoiczków. Słoiki pasteryzujemy krótko (od 5- do 10 min.), tak by słoiki się zamknęły a sok nie stracił witaminy C.

  • Zobacz galerie zdjęć według kolorów:
Oceń artykuł:
  • bardzo słabe
  • słabe
  • średnie
  • dobre
  • bardzo dobre
3,80 / 15 głosów
Dziękujemy za oddanie głosu.

Czytaj więcej:

Ogród w kolorze żółtopomarańczowym

Ogród w kolorze żółtopomarańczowym

Nasz ogród ozdobią gatunki kwitnące i owocujące w kolorach żółtym i pomarańczowym. Przeczytaj cały artykuł

Koktajl mleczny z gruszkami i cynamonem

Koktajl mleczny z gruszkami i cynamonem

Koktajl gruszkowy, można polecić osobom znudzonym kanapkami. Mleko i owoce z powodzeniem mogą zastąpić tradycyjny... Przeczytaj cały artykuł

Tarta z kalafiorem

Tarta z kalafiorem

Tarta lub, jak kto woli kruche ciasto z zapiekanym puree z kalafiora, to dowód na to że kalafior można przyrządzić... Przeczytaj cały artykuł

Konfitura z pigwy

Konfitura z pigwy

Taka surowa konfitura jest zdrowa, ma bardzo dużo witaminy C i jest pysznym dodatkiem do jesiennej i zimowej herbatki. Przeczytaj cały artykuł

Galaretka z pigwy

Galaretka z pigwy

Galaretka z pigwy jest smacznym dodatkiem do herbaty. Z powodzeniem zastępuje cytrynę i jest równie bogatym źródłem... Przeczytaj cały artykuł

Zupa z pokrzyw po bułgarsku

Zupa z pokrzyw po bułgarsku

Zupa z pokrzyw funkcjonuje w tradycyjnej kuchni wielu krajów. Jest ceniona ze względu na swe walory smakowe... Przeczytaj cały artykuł

Komentarze (0)

Zaloguj się, aby dodawać komentarze

E-mieszkanie

  • Odkurzacze - nowe przepisy

    Odkurzacze - nowe przepisy

    Trend ekologiczny i dążenie do ograniczenia zużycia energii nie omija także drobnego sprzętu AGD, dlatego po...

E-łazienki

  • Borowina - czarne złoto

    Borowina - czarne złoto

    Borowina zwana również czarnym złotem to skuteczne lekarstwo na bóle mięśni, stawów oraz na problemy trawienne.

E-okna

E-dach

Najpopularniejsze tagi:

Zamów newsletter
Zobacz koniecznie:

W ogrodzie z Andrzejem Piasecznym

x