ukryj

Rukola (Eruca vesicaria) jest jednoroczną, liściastą rośliną kapustowatą, zwaną także rokiettą siewną.

rukola uprawa w doniczce (fot. foodgps.com)Poszczególne gatunki rukoli pochodzą
z wielu rejonów świata, w tym z Europy, Ameryki Północnej, Azji oraz Afryki. Ciemnozielone, liściowe rozety tej rośliny wytwarzają intensywny zapach i osiągają do 50 cm rozpiętości.

Uprawa rukoli

Rokietta siewna jest stosunkowo łatwa
w uprawie, cechuje ją duża odporność na niskie temperatury oraz ataki szkodników. Rukola najlepiej wzrasta w żyznej i wilgotnej glebie, w miejscu lekko zacienionym. Należy wysiewać ją z nasion, optymalnym terminem jest początek maja aż do września. Istnieje także możliwość zimowej uprawy tej rośliny. Rokietta siewna może zostać wysiana na początku października, należy jednak zabezpieczyć ją przed działaniem silnych przymrozków, poprzez przykrycie włókniną. Kilka tygodni po zasianiu rokiettę należy przerzedzić, wyrywając nadmierne przyrosty tak, aby pojedyncze pędy znajdowały się w odległości 5-10 cm od siebie. Gdy roślina osiągnie dojrzałość, można obrywać jej poszczególne listki w odstępie kilku dni lub wykonać jednokrotny zbiór. W uprawie rukoli bardzo ważne jest systematyczne nawadnianie, ponieważ nadmierne przesuszenie tej rośliny prowadzi do zgorzknienia liści.

uprawa rukoli (fot. globaljuicefeast.ning.com)Wykorzystanie rukoli

Rukola zawiera w swoim składzie wiele cennych witamin z grupy B, błonnik oraz witaminę C. Jest bardzo doceniana w kuchni śródziemnomorskiej, uznawanej za najzdrowszą. Liście rukoli można wykorzystywać jako dodatek do sałatek warzywnych, tortilli, pesto, 
a nawet do potraw z owoców cytrusowych. W kuchni włoskiej jest to podstawowy dodatek do twarogów oraz serów pleśniowych. Dzięki estetycznemu wyglądowi liści rukolę wykorzystuje się także, jako dekorację do różnorodnych dań. Karotenoidy zawarte w liściach ułatwiają trawienie tłuszczów, z tego powodu rokiettę siewną stosuje się również do dań mięsnych.

  • Zobacz galerie zdjęć według kolorów:
Oceń artykuł:
  • bardzo słabe
  • słabe
  • średnie
  • dobre
  • bardzo dobre
4,57 / 7 głosów
Dziękujemy za oddanie głosu.

Czytaj więcej:

Goji czyli kolcowój chiński

Goji czyli kolcowój chiński

Jagody goji to tybetańskie owoce witalności i długowieczności. Można je mieć z własnego ogrodu Przeczytaj cały artykuł

Krzewy owocowe - jak uprawiać?

Krzewy owocowe - jak uprawiać?

Porzeczki, jeżyny, maliny, agrest, truskawki to najpopularniejsze krzewy owocowe. Ich owoce najlepiej smakują... Przeczytaj cały artykuł

Drzewa owocowe - uprawa

Drzewa owocowe - uprawa

Drzewa owocowe zawsze warto mieć w swoim ogrodzie. Pięknie kwitną, a owoce z własnej uprawy... Przeczytaj cały artykuł

Uprawa jeżyn

Uprawa jeżyn

Jeżyny są krzewami należącymi do rodziny różowatych. W stanie naturalnym występują na terenie całej Europy. Przeczytaj cały artykuł

Jak przechowywać owoce i warzywa?

Jak przechowywać owoce i warzywa?

Jesienią zbiera się większość warzyw i owoców. Najczęstszym okresem zbiorczym jest koniec sierpnia oraz... Przeczytaj cały artykuł

Uprawa rozmarynu

Uprawa rozmarynu

Rozmaryn jest rośliną należącą do rodziny jasnotowatych. W naturze występuje głównie na terenach Europy oraz Basenie... Przeczytaj cały artykuł

Komentarze (1)

  1. marta_p

    uwielbiam lekko pikantny smak rukoli. Jest świetna w połączeniu z różnymi sałatami i sama też ;-)

    Zamknij

    Zgłoś nadużycie

Zaloguj się, aby dodawać komentarze

E-okna

  • Aranżacje okien

    Aranżacje okien

    W każdym z domów czy mieszkań jest mniejsza bądź większa ilość okien. Jedne są widoczne przez cały czas inne kryją się p

E-mieszkanie

E-izolacje

E-dach

  • Czyszczenie kominów

    Czyszczenie kominów

    Zbudowaliśmy dom, przeszliśmy przez wszystkie kontrole kominiarskie i odbiory przewodów kominowych - dymowych...

Najpopularniejsze tagi:

Zamów newsletter
Zobacz koniecznie:

Plac zabaw w ogrodzie

x