ukryj

Świeże liście sałaty są bardzo często wykorzystywane w kuchni. Dlatego warto posadzić sałatę w przydomowym ogródku.

sałata masłowaSałata to jedno z popularniejszych warzyw liściowych. Zawiera sole mineralne, zwłaszcza sole żelaza i wapnia oraz prowitaminę A. Nie wymaga zbyt wysokiej temperatury do wzrostu, więc możemy ją siać już wczesną wiosną. By mieć przez cały sezon świeżą sałatę, należy ją regularnie, co dwa tygodnie dosiewać.

Stanowisko i uprawa sałaty

Sałata lubi pulchną ziemię, ale rośnie też w glebie piaszczystej, jeśli zasilimy ją obornikiem. Źle znosi brak wody. Wymaga też przerywania – w przeciwnym wypadku roślina nie będzie miała dość miejsca na zawiązanie główek i będzie słabo rosła. Uzyskane w ten sposób siewki możemy sadzić w innym miejscu. Sałata nie musi rosnąć w rzędach. Możemy posadzić ją między kwiatami, ponieważ jej liście są nie tylko smaczne, ale też dekoracyjne. Na każdej grządce przy domu można więc znaleźć miejsce na sałatę, która może być ciekawym jej urozmaiceniem.

Odmiany sałaty:

  • sałata masłowa – najpowszechniej uprawiana i sprzedawana sałata o miękkich, luźno ułożonych liściach, wykształcająca luźne główki. Można uprawiać ją tylko wczesną wiosną, ta sałata krótko zachowuje świeżość.
  • sałata krucha – wytwarza duże, dość zwięzłe główki. Jest delikatna w smaku i bardzo soczysta. Nadaje się do uprawy także latem. Zachowuje dłużej świeżość po zerwaniu, dlatego wchodzi w skład wielu sałatek wieloskładnikowych z dodatkiem kurczaka czy fety (np. greckiej). Jedną z jej odmian jest sałata lodowa.
  • sałata liściowa – jej luźne liście (nie zawiązują się w główki) mogą mieć karbowane i postrzępione ozdobnie krawędzie oraz kolor od jasnozielonego do purpurowo brązowego. Ma przede wszystkim walory dekoracyjne, znana jest w Polsce jako sałata lollo.
  • sałata rzymska – ma grube, mięsiste, liście, które tworzą podłużne główki. Sałata występuje w wersji ciemnozielonej – bogatszej w witaminy i żółtozielonej, która jest delikatniejsze w smaku. Sałata rzymska jest słodsza niż sałata masłowa i lodowa i co ciekawe nadaje się do gotowania.
  • sałata roszponka – odmiana sałaty z drobnymi postrzępionymi listkami; nie tworzy główek, lecz rozety listków charakteryzujące się lekko orzechowym smakiem. Można ją komponować z innymi gatunkami sałat, jak również przyrządzać na ciepło jak szpinak. Zachowuje świeżość przechowywana w lodówce w plastikowej torebce.
  • sałata endywiasałata endywia – wytwarza wąskie, bardzo postrzępione liście, które nie zawiązują się w główki. Zewnętrzne ciemniejsze liście są bardzo gorzkie, w tych jasnozielonych wyrastających ze środka wyczuwa się jedynie lekką goryczkę. Sposobem na pozbycie się goryczki z liści, jest uprawa endywii w ostatniej fazie wzrostu w ciemnościach. Tę uprawianą w ogródku lepiej łączyć z innymi gatunkami sałaty.
  • sałata rukola (rokietta) – ma ciemnozielone, jędrne liście o zdecydowanym, lekko pieprzowym posmaku. Jest cennym dodatkiem do zestawu sałat. Nadaje się do uprawy doniczkowej.
  • Zobacz galerie zdjęć według kolorów:
Oceń artykuł:
  • bardzo słabe
  • słabe
  • średnie
  • dobre
  • bardzo dobre
3,75 / 4 głosów
Dziękujemy za oddanie głosu.

Czytaj więcej:

Narzędzia ogrodnicze na lata

Narzędzia ogrodnicze na lata

Z odpowiednio dobranymi i dobrej jakości narzędziami praca w ogrodzie jest przyjemnością. Przeczytaj cały artykuł

Zimowe konserwacje w ogrodzie i domu

Zimowe konserwacje w ogrodzie i domu

Temperatury poniżej zera, śnieg i lód potrafią być niezwykle destrukcyjnym czynnikiem, ale istnieje kilka... Przeczytaj cały artykuł

Dom z Ogrodem

Dom z Ogrodem

Przedstawiamy najnowsze, marcowe wydanie magazynu Dom z ogrodem. Przeczytaj cały artykuł

Przydomowy ogród - pomysły

Przydomowy ogród - pomysły

Przydomowy ogród powinien tworzyć spójną całość z architekturą domu i aranżacją wnętrz. Przeczytaj cały artykuł

Ogród botaniczny

Ogród botaniczny

Ten niewiarygodny ogród znajduje się w pobliżu Mevagissey w Kornwalii. Jest to jeden z najpopularniejszych... Przeczytaj cały artykuł

Doniczka z grillem

Doniczka z grillem

Sezon ogródkowy i grillowy ciągle trwa więc mamy propozycję wielofunkcyjnej doniczki, która może służyć jako grill. Przeczytaj cały artykuł

Komentarze (2)

  1. kinga_rr

    a z mojej sałaty nigdy nie chciały się zrobić ładne główki, tylko luźne liście rosną. :-( Zjeść się oczywiście da, ale może coś źle robię?

    Zamknij

    Zgłoś nadużycie

  2. Cyperus

    witam, z sałatą niestety jest tak, że nie wszystkie zawiązują główki - szczególnie wczesne odmiany. Poza tym sałatę trzeba przerywać, bo jak rośnie zbyt gęsto, to nie też nie będzie główek. No i mogła Ci się trafić sałata liściasta. Ale najważniejsze, że liście były smaczne ;-)

    Zamknij

    Zgłoś nadużycie

Zaloguj się, aby dodawać komentarze

E-instalacje

Urządzone.pl

E-dach

E-mieszkanie

Najpopularniejsze tagi:

Zamów newsletter
Zobacz koniecznie:

Uprawa ziół

x