ukryj

Zobacz co zainteresowało
Twoich znajomych z Facebook

Przydomowy ogródek warzywny

Tagi: , , , , , Warzywa, owoce, zioła, Byliny

przydomowy ogródek warzywnyNawet niewielki skrawek ogrodu wystarczy aby cieszyć się samodzielnie wyhodowanymi warzywami. Mini ogródki warzywne i ziołowe stają się znów modnym hobby tysięcy osób na całym świecie.

Własne warzywa lub zioła, to także pewność, że jemy zdrowe produkty oraz podręczne źródło witamin lub przypraw do kulinarnych eksperymentów.

Gdzie założyć ogródek warzywny?

Na założenie ogródka warzywnego nie potrzebujemy wiele przestrzeni. Przeciętnie wystarczy powierzchnia około 50m² . Najważniejsze jednak  jest  to, że do uprawy warzyw nie jest potrzebne ogromne doświadczenie oraz specjalistyczna wiedza. Dużą część warzyw można uprawiać również w donicach lub skrzynkach. Przy rozsądnym doborze gatunków warzyw uprawą  może zająć się każdy, kto ma na to ochotę. Warto jednak pamiętać, że warzyw nie możemy uprawiać na każdym wolnym skrawku ziemi.
Optymalnym stanowiskiem do uprawy warzyw jest słoneczne miejsce (wystawa południowa lub zachodnia), w którym jednak nie rosną drzewa i krzewy ponieważ będą one konkurować
z warzywami o składniki pokarmowe oraz zacieniać powierzchnię gruntu. Najwygodniejsze
i atrakcyjne byłoby ulokowanie upraw w pobliżu kuchni aby prosto z niej wychodzić po świeże warzywa. W pobliżu ogródka lepiej mieć także ujęcie wody ponieważ wrażliwe sadzonki potrzebują stałego nawadniania (najlepiej wieczorem), a noszenie wody w konewkach lub rozciąganie węży
z dużych odległości będzie kłopotliwe.
Ogródek najlepiej zorganizować w formie tradycyjnych grządek o szerokości około 100-120 cm, aby mieć wygodny dostęp do każdej sadzonki. Pomiędzy grządkami prowadzimy ścieżki, które nie powinny być szersze niż 40cm.

ogródek za domemJak przygotować glebę do uprawy warzyw?

Ziemia do uprawy warzyw nie powinna być ani zbyt zwięzła ani zbyt przepuszczalna. W ciężkim, zbitym podłożu warzywa będą rosły słabo natomiast gleba lekka, piaszczysta będzie szybko traciła wilgoć. Gleby zbite, gliniaste przekopujemy i rozluźniamy piaskiem, kompostem lub odkwaszonym torfem (albo specjalnym substratem do upraw ogrodniczych). Z kolei zbyt piaszczystą glebę przy przekopywaniu wzbogacamy w nieco cięższą, gliniastą ziemię. Zabiegi te najlepiej wykonać jesienią i pozostawić przekopaną glebę
w tzw. ostrej skibie do wiosny. Wiosną glebę wyrównujemy, grabimy, odchwaszczamy i możemy wysiewać nasiona warzyw.

Jakie wybrać warzywa do uprawy amatorskiej?

Początkujący ogrodnicy lub osoby, które nie mają zbyt wiele czasu na zajmowaniem się ogrodem powinny skupić się na uprawie mało wymagających warzyw. Warto pamiętać także, że niektóre warzywa (np. pomidor, ogórek) są wrażliwe na wiosenne przymrozki i najlepiej sadzić ich sadzonki najwcześniej na początku maja. Inne warzywa można wysiewać z nasion od początku wiosny. Wygodnym rozwiązanie są nasiona umieszczone na specjalnych taśmach, które są zabezpieczone przeciw chorobom i szkodnikom oraz zawierają substancje, które ułatwiają kiełkowanie. Ten sposób uprawy nie wymaga też od początkującego ogrodnika  wprawy w siewie. Do mało wymagających warzyw należą między innymi: rzodkiewka, koper, pietruszka, sałata i inne warzywa liściowe (np. rukola), kalarepa, cukinia, buraki, marchew, por, cebula. Z powodzeniem możemy też łączyć
z warzywami wszelakie zioła (np. bazylia, tymianek).

ogródek warzywny

Jak pielęgnować ogródek warzywny?

Najważniejszymi zabiegami pielęgnacyjnymi w uprawie warzyw jest systematyczne podlewanie oraz odchwaszczanie aby chwasty nie zdominowały roślin warzywnych. Warzywa są szczególnie wrażliwe na brak wilgoci w okresie letnich upałów i wtedy trzeba je podlewać codziennie (najlepiej wieczorem). Pamiętajmy też o zaopatrzeniu się w niezbędne narzędzia, które ułatwią nam prace
w ogródku: szpadle, grabie, motyki, łopatki, widły. Warto także obserwować bacznie rośliny i szybko reagować w przypadku zauważenia chorób lub szkodników (np. ślimaków).

  • Zobacz galerie zdjęć według kolorów:
Oceń artykuł:
  • bardzo słabe
  • słabe
  • średnie
  • dobre
  • bardzo dobre
5,00 / 2 głosów
Dziękujemy za oddanie głosu.

Czytaj więcej:

Fasola szparagowa sprzed domu

Fasola szparagowa sprzed domu

Fasola tyczna, w przeciwieństwie do fasoli wielkokwiatowej, charakteryzuje się miłym, choć specyficznym zapachem. Przeczytaj cały artykuł

Ogórki - na sałatkę i do kiszenia

Ogórki - na sałatkę i do kiszenia

Warzywo, które śmiało można nazwać naszą narodową specjalnością - zjadamy ponad 300 000 ton ogórków rocznie. Przeczytaj cały artykuł

Szpinak przez cały rok

Szpinak przez cały rok

Znienawidzony przez większość dzieci, przez dorosłych ceniony za smak i walory odżywcze. Jest składnikiem wielu wykwintn Przeczytaj cały artykuł

Rzodkiewki - czerwone kule z grządki

Rzodkiewki - czerwone kule z grządki

Aby móc cieszyć się ich smakiem, wystarczy dobierać odpowiednie odmiany w zależności od pory roku i regularnie siać. Przeczytaj cały artykuł

Cukinia - najsmaczniejsza dynia

Cukinia - najsmaczniejsza dynia

Cukinię w ogrodzie można traktować nie tylko jako smaczne warzywo, lecz również jak roślinę ozdobną. Przeczytaj cały artykuł

Jesienne warzywa

Jesienne warzywa

Jesienny wysiew warzyw jest najlepszym sposobem na wczesne uzyskanie plonów. Przeczytaj cały artykuł

Komentarze (1)

  1. saba.solarz

    mój ogródek warzywny to niewielka grządka - głównie z "zieleniną". Pracy nie wymaga dużo, a smak i zapach np. koperku z własnej grządki jest zupełnie inny niż takiego z warzywniaka

    Zamknij

    Zgłoś nadużycie

Zaloguj się, aby dodawać komentarze

E-łazienki

  • Naturalne kosmetyki

    Naturalne kosmetyki

    Rozwój nowoczesnych technologii, w tym medycyny i kosmetologii, spowodował, że mocno odeszliśmy od dobrodziejstw natury,

E-dach

  • Łaty i kontrłaty

    Łaty i kontrłaty

    Łaty i kontrłaty dachowe to drewniane elementy konstrukcji dachu. Stosuje się je w przypadku dachów spadowych...

E-mieszkanie

E-izolacje

Najpopularniejsze tagi:

Zamów newsletter
Zobacz koniecznie:

Wiśnie i czereśnie

x