ukryj

Zdarzyło wam się, że ulubiona wędlina z zaprzyjaźnionego sklepu zaczyna mieć wiele do życzenia? Niestety producenci coraz częściej stawiają na ilość a nie jakość. A gdyby tak móc samemu uwędzić mięsa i wędliny pozbawione dużej ilości konserwantów. Niemożliwe?

wędzarnia w ogrodzieNa liście marzeń właścicieli domków jednorodzinnych coraz częściej pojawia się własna wędzarnia w ogrodzie. Warto na etapie planowania wybiec nieco w przyszłość. Być może marzy nam się również zewnętrzny grill. Obie funkcje można bez problemu zintegrować w jednej budowli. Dobrze jest też wiedzieć czym charakteryzuje się prawidłowo zaprojektowana wędzarnia. Ma ona służyć wytworzeniu dymu jak i regulacji temperatury wewnątrz niej. Prawidłowe wędzenie mięsa  wymaga ok. 66 - 72ºC. Możemy wyróżnić dwa rodzaje wędzenia: na zimno w temperaturze 30-32ºC (może trwać nawet dobę) i na gorąco w temperaturze 70-90ºC (trwa około 4-5 godzin). Drugi sposób polega na utrzymywaniu w ciągu pierwszych godzin miarowego ognia, tak by było go znacznie mniej niż dymu. Wraz z postępem wędzenia zwiększa się temperaturę. Jako, że towarzystwo dymu jest drażniące, dobrze przewidzieć usytuowanie wędzarni w odpowiedniej odległości od domu.
Najlepiej zainwestować w wędzarnię murowaną, która fantastycznie sprawdzi się o każdej porze roku i osiągnie wymaganą temperaturę nawet w miesiącach zimowych. To z pewnością jej wielka zaleta. Wystarczy pamiętać, że zwłaszcza zimą nie należy rozpalać od razu dużego ognia, gdyż wystudzone ściany łatwiej pękają i kruszą się. Nie należy również zbyt gwałtownie wygaszać paleniska. Lepiej przysypać ogień wilgotnymi trocinami niż zalewać palenisko wodą.
Na całość wędzarni powinny się składać:

  • palenisko służące do wytwarzania dymu (może mieć wbudowany ruszt lub drzwi),
  • komora wędzarnicza z prętami do wieszania mięsa, 
  • haki, kije i siatki, na których kładzie się delikatne mięso lub ryby, 
  • szyber pozwalający na kontrolę temperatury i dymu wewnątrz komór poprzez regulację stopnia jego otwarcia,
  • termometr usytuowany na jednej ze ścian.

wędzarniaTrzon wędzarni muruje się z cegieł na odpowiednim fundamencie, ale palenisko powinno być wyłożone szamotem murowanym na zaprawę również szamotową. W celu zabezpieczenia się przed poparzeniem, komora wędzarnicza może zostać obudowana materiałem termoizolacyjnym. Samo palenisko może znajdować się poniżej komory wędzarniczej lub zupełnie osobno, tj. połączone z komorą przewodem rurowym pod kątem 5 – 10 stopni, który umożliwia prawidłowy ciąg komina. Zależy to od typu wędzarni. Najbardziej zadowoleni użytkownicy to właściciele wędzarni z osobnym paleniskiem. W celu wspomożenia utrzymania stałej temperatury, można wstawić do dolnej części konstrukcji wędzarni elektryczny element grzejny. Po zakończeniu budowy należy rozpalić suchym drewnem w komorze utrzymując przez kilka godzin niezbyt wysoką temperaturę, aby przed pierwszym wędzeniem „dosuszyć” budowlę i pozbyć się niepożądanych zapachów.
wędzarnia przy domuOczywiście alternatywą dla murowanej wędzarni będzie najprostsza wędzarnia z metalowej beczki o pojemności około 100 litrów. Jej wadą jest jednak to, że w sezonie zimowym będziemy się musieli pożegnać z domowymi wędzonkami z prostej przyczyny, mianowicie niemocą utrzymania wymaganej temperatury.
Należy pamiętać, że do wędzenia używa się wyłącznie grubych trocin i wiór zestruganych z gatunków drzew liściastych, w tym również z drzew owocowych (np. z dębiny lub olchy, wiśni lub gruszy). Drewno drzew iglastych nie kwalifikuje się do tego celu z powodu dużej zawartości żywicy. Obsługa wędzarni jest bez wątpienia trudniejsza od obsługi grilla, ale dla chcącego nic trudnego. W nagrodę nasza spiżarka będzie obfitowała w aromatyczne mięsa i wędliny, a także sery, ryby, grzyby czy owoce. Każdy prawdziwy smakosz doceni wartość wędzarni ogrodowej. Gwarantowane!

  • Zobacz galerie zdjęć według kolorów:
Oceń artykuł:
  • bardzo słabe
  • słabe
  • średnie
  • dobre
  • bardzo dobre
5,00 / 9 głosów
Dziękujemy za oddanie głosu.

Czytaj więcej:

Rzodkiewki - czerwone kule z grządki

Rzodkiewki - czerwone kule z grządki

Aby móc cieszyć się ich smakiem, wystarczy dobierać odpowiednie odmiany w zależności od pory roku i regularnie siać. Przeczytaj cały artykuł

Maj, czerwiec w ogrodzie

Maj, czerwiec w ogrodzie

Maj rozpoczyna najprzyjemniejszy okres w ogrodzie, który potrwa do końca września. Przeczytaj cały artykuł

Wiosenne prace w ogrodzie

Wiosenne prace w ogrodzie

Początki wiosny to zazwyczaj czas dynamicznie zmieniającej się pogody - jak mówią znane przysłowia "w marcu, jak w... Przeczytaj cały artykuł

Glicynie – kwitnące tunele

Glicynie – kwitnące tunele

Glicynie czyli wisterie to dekoracyjne kwitnące pnącza. Rosną szybko i są stosunkowo łatwe w uprawie. Ich kwiaty... Przeczytaj cały artykuł

Rodzinne ogródki działkowe

Rodzinne ogródki działkowe

Nazwa: Rodzinne ogrody działkowe (ROD) powstała wprost z przekształcenie nazwy obowiązującej w czasach minionej epoki... Przeczytaj cały artykuł

Suszarnia do owoców

Suszarnia do owoców

Ekologia i jeszcze raz ekologia! Naturalna, zdrowa żywność jest zapewne najpewniejsza gdy pochodzi z naszej własnej... Przeczytaj cały artykuł

Komentarze (2)

  1. Cyperus

    taka wędzarnia to świetny pomysł, tym bardziej, że coraz trudniej kupić produkty rzeczywiście wędzone, a nie moczone w jakiejś chemii i aromatyzowane dymem "identycznym z naturalnym"

    Zamknij

    Zgłoś nadużycie

  2. Dasos

    znajomi mają taką wędzarnię w ogródku i produkują same pyszności ;-)

    Zamknij

    Zgłoś nadużycie

Zaloguj się, aby dodawać komentarze

E-mieszkanie

E-izolacje

E-ściany

  • Dom dla fachowca

    Dom dla fachowca

    Jakie materiały budowlane wybierają fachowcy tej branży? Pan Wiesław zbudował dom z pustaków z keramzytu...

E-instalacje

Najpopularniejsze tagi:

Zamów newsletter
Zobacz koniecznie:

Ogrody ekologiczne

x