Jesień i zima to okres, kiedy dręczą nas infekcje. Przedstawiamy „top 10” roślin, które wzmocnią naszą odporność i pomogą zwalczyć przeziębienie.
Wraz z nastaniem okresu jesienno-zimowego, odporność naszego organizmu zostaje wystawiona na ciężką próbę. Zaczynają nękać nas przeziębienia i infekcje, więc idziemy do lekarza i bierzemy leki. Zanim jednak zdecydujemy się na takie rozwiązanie, spróbujmy poradzić sobie z chorobą przy pomocy ziół.
Podpowiadamy: Które owoce i warzywa mają najwięcej witaminy C (to wcale nie cytryna!)
Preparaty ziołowe podane na samym początku infekcji, mogą zahamować jej rozwój, a przyjmowane regularnie wzmocnią nasz organizm i zapobiegną nawrotom choroby. Możemy je zażywać m.in. w postaci naparów, syropów czy nalewek.
Zobacz zdjęcia

Owoce czarnego bzu mają działanie m.in. antywirusowe i wzmacniające.
Manfredrichter - pixabay.com
Kwiaty czarnego bzu warto suszyć, bo napar z nich przyda się w sezonie przeziębień.
WikimediaImages - pixabay.com
Jeżówka czyli Echinacea to roślina, która wzmacnia organizm i zapobiega nawrotom choroby.
Shawnmaller - pixabay.com
Niestety jeżówki, które rosną w ogrodach to ozdobne mieszańce. Nie stosujmy ich jako roślin leczniczych.
_Alicja_ - pixabay.com
Aloes zwyczajny i drzewiasty mają szerokie właściwości lecznicze i wzmacniające.
Katarzyna Laszczak
To NIE JEST żyworódka pierzasta, tylko żyworódka Daigremonta. Ten gatunek nadaje się tylko do zastosowań zewnętrznych i jako roślina ozdobna.
IrinaKukuts (pixabay.com)
Owoce dzikiej róży zawierają ok. 30 razy więcej witaminy C niż cytryna.
Zandy126 - pixabay.com
Rokitnik zawiera wprawdzie nieco mniej witaminy C niż dzika róża, ale jest ona bardziej trwała.
Uschi_Du - pixabay.com
Czosnek i cebula bywają nazywane "naturalnymi antybiotykami".
LeoNeoBoy - pixabay.com
Nagietek ma m.in. właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.
Manfredrichter - pixabay.com
"Zwykła" pokrzywa zawiera mnóstwo cennych składników, które m.in. działają wzmacniająco.
Manfredrichter - pixabay.comCzarny bez – lecznicze kwiaty i owoce
Do ścisłego grona roślin leczniczych, które w zwalczaniu infekcji i wspieraniu sił obronnych naszego organizmu nie mają sobie równych należy między innymi czarny bez. Jego kwiaty mają właściwości napotne, przeciwgorączkowe i przeciwzapalne, dlatego pomagają łagodzić objawy infekcji.
Jeszcze cenniejsze są owoce czarnego bzu. Przygotowany z nich syrop wykazuje działanie przeciwwirusowe i immunostymulujące, dzięki czemu nie tylko łagodzi infekcje, ale też zapobiega ich nawrotom, wzmacniając siły obronne organizmu (ekstrakt z owoców znajdziemy w gotowym syropie Sambucol; „Sambucus nigra” to łacińska nazwa bzu czarnego i od niej bywają tworzone nazwy preparatów).
Warto jednak pamiętać, że czarny bez mimo wielu zalet, ma też jednak swoją ciemną stronę natury. Jego liście i niedojrzałe owoce są trujące, gdyż zawierają groźne toksyny. W dojrzałych, przetworzonych owocach, toksyny ulegają jednak rozpadowi i przestają być groźne.
Poznaj też: Właściwości lecznicze imbiru. Jak wykorzystać tę przyprawę
Jeżówka purpurowa czyli echinacea - wzmocni i ochroni przez nawrotem choroby
Ważną rośliną poprawiającą naszą odporność i wykazującą działanie immunostymulujące jest też jeżówka purpurowa. Warto wiedzieć, że „echinacea”, często kojarzona ze środkiem na przeziębienie to właśnie łacińska nazwa jeżówki. Wprawdzie nie poradzi sobie z trwającą infekcją, ale ekstrakty, wywary lub nalewki z jej liści i korzeni to doskonałe preparaty wzmacniające i chroniące nas przed nawrotami choroby (znajdziemy je też w gotowych preparatach np. Immunofort).
Z jeżówką należy jednak uważać, bo może wchodzić w interakcje z różnymi lekami. Nie powinna być też stosowana dłużej niż 2 tygodnie.
UWAGA: Jeżówki uprawiane w ogrodach to ozdobne mieszańce. Nie stosujmy tych roślin jako ziół.
Aloes i żyworódka – rośliny doniczkowe jak „domowe apteczki”
Bardzo ciekawymi roślinami leczniczymi, które w naszym kraju mogą być uprawiane jedynie w doniczkach są aloes (zwyczajny i drzewiasty) oraz żyworódka pierzasta. Wszystkie posiadają w swoich tkankach szereg cennych substancji, wykazujących silne działanie wzmacniające i immunostymulujące.
W celach leczniczych wykorzystuje się soki, wyciągi i nalewki alkoholowe. Liście żyworódki można też rozgnieść i zażywać z dodatkiem miodu. W aptece znajdziemy również gotowy preparat wzmacniający na bazie wyciągu z aloesu (Biostymina).
Dowiedz się więcej: Właściwości lecznicze żyworódki pierzastej
Uwaga: nie mylmy żyworódki pierzastej (Kalanchoe pinnata) z żyworódką Daigremonta (Kalanchoe daigremontana), którą można stosować tylko zewnętrznie. Niestety obie żyworódki są nagminnie mylone, szczególnie w wielu publikacjach internetowych.
licencja CC BY-SA 3.0
Dzika róża – bogactwo witaminy C
Od dawna znaną i cenioną rośliną, pomagającą wzmocnić nas organizm jest też dzika róża. Jej owoce zawierają mnóstwo witaminy C (po przetworzeniu niestety część ulega rozpadowi), dlatego w okresie jesienno-zimowym przygotowane z nich soki, napary czy nalewki, pomagają utrzymać organizm w dobrej formie.
Rokitnik zwyczajny – trwała witamina C
Niezwykłą rośliną, mogącą wzmocnić nasz organizm jest też rokitnik zwyczajny, którego owoce są źródłem witaminy C i innych wartościowych składników. Wprawdzie jest w nich mniej witaminy C niż w dzikiej róży, ale jest ona chroniona przez enzymy, dlatego nie ulega tak szybko rozpadowi i pozostaje w owocach nawet po przetworzeniu. W celu wzmocnienia naszego organizmu, możemy wykorzystywać soki, przetwory i olej z rokitnika.
Podpowiadamy: Jak zrobić domowy syrop z cebuli
Czosnek i cebula – domowe „antybiotyki”
W zwalczaniu objawów infekcji i przeziębień, pomoże nam też czosnek i cebula. Przygotowany z nich syrop, to silny środek przeciwbakteryjny, przeciwwirusowy i przeciwzapalny, który z powodzeniem może zastąpić syntetyczny antybiotyk. Syrop nie tylko pomoże nam uporać się z chorobą, ale też wzmocni nasz organizm i zapobiegnie nawrotom infekcji.
Nagietek lekarski – wspiera odporność
Niezwykle wartościowym ziołem jest także nagietek lekarski. Obok potwierdzonych właściwości przeciwzapalnych, przeciwgrzybiczych i przeciwbakteryjnych, może też wesprzeć naszą odporność.
Pokrzywa zwyczajna – wzmacnia i odżywia
Chcąc skutecznie wzmocnić organizm, nie powinniśmy pominąć też pokrzywy zwyczajnej, zawierającej mnóstwo minerałów i witamin oraz innych cennych substancji. Przez cały rok możemy korzystać z jej suszonych liści, przyrządzając z nich napary i herbatki. Wiosną lepsze będą młode liście, z których można przygotować sok lub sałatkę. Liście wolno jednak zrywać jedynie przed kwitnieniem rośliny, gdyż później wzrasta w nich zawartość szkodliwych substancji.
Sprawdź: Jakie właściwości ma pokrzywa i jak ją wykorzystać w domu i ogrodzie